Protein italok. Melyiket válasszam?

A fehérjeporok használata egyre növekvő népszerűségnek örvend a sportolók körében. Ezzel együtt a kínálat is jelentősen kibővült, és ez összezavarhatja a vásárlókat. Ahogy eddig, most is szeretnénk egy rövid áttekintést adni a sporttáplálkozás ezen területéről. Ezzel is szeretnénk segíteni, hogy megtaláld a számodra megfelelő terméket.

Regeneráló protein

A recovery proteinitalokat arra találták ki, hogy edzés után azonnal elindulhasson a helyreállítási folyamat, így a fehérjén túl szénhidrátot és elektrolitokat is tartalmaz – ezzel kipipálva a regenerálódás három lépését:

  • Regeneráció proteinnel
  • Feltöltődés szénhidráttal
  • Rehidratáció folyadékkal és elektrolitokkal

A magas szénhidráttartalom az, ami miatt a regeneráló italok kiemelkednek a többi fehérje shake-ek közül. Ezáltal elősegítik az edzések alatt kimerült glikogénraktárak feltöltődését. Az optimális hatás érdekében az intenzív mozgást követő 20-30 percen belül kell elfogyasztani. Ajánljuk az OTE tejsavó- vagy szójafehérjét tartalmazó italporokat azoknak, akik heti több alkalommal edzenek.

Tejsavó fehérje

A tejsavó alapú fehérje a proteinfogyasztás legnépszerűbb formája: ez egyébként a sajtgyártás mellékterméke. A tejsavó-fehérje több formában megjelenhet, leginkább azonban koncentrátumként hasznosítják.

Átlagosan a tejsavó koncentrátum fehérjetartalma 80 százalék; a protein mellett szénhidrátokat és némi zsírt is tartalmaz. A tejsavó fehérje fogyasztása leginkább a súlyzós edzések kedvelőinek ajánlott, mivel az izomtömeg-növelést fokozza. A protein bevitel hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetedet folyamatosan ellássa a proteinszintézishez szükséges tápanyagokkal és csökkentse az izomfájdalmat,  az izmok károsodását. A The Power of ME kínálatából ajánljuk a csokoládé vagy az eper ízesítésű fehérjeporokat, melyek 23 gramm fehérjét és 122 kalóriát tartalmaznak adagonként.

Tejsavó izolátum

A tejsavó fehérjék egy típusa az izolátumok, melyek a fehérjekoncentrátumok tisztított verziói, így sokkal gyorsabb a felszívódásuk. Ebből adódik, hogy ez a típus sokkal drágább, viszont tisztább fehérje, 90 százalékos fehérjetartalommal. Mindemellett alacsonyabb a szénhidrát- és zsírtartalma, ezért azoknak javasoljuk, akik magas intenzitású edzéseken vesznek részt; vagy azoknak, akik speciális célokat tűztek ki maguk elé táplálkozás vagy súlyvesztés szempontjából. Továbbá azoknak a sportolóknak is ez lehet a megfelelő, akiknek a gyomruk érzékenyebb a tejcukorra. A The Power of Me termékei közül tejsavó izolátum alapú a Super Whey Protein.

Növény-alapú protein

A növény alapú proteinek egyre népszerűbbé válnak, különösen a vegetáriánusok, vegánok és laktózérzékenyek körében. Legfőbb forrásai a szója, a borsó (a kender=marihuana) és a rizs. Ezek a készítmények nem tartalmazzák természetes formában a BCAA amino savakat, úgy mint a leucint, de még így is számtalan előnnyel jár fogyasztásuk. Népszerűségük a természetesebb előállításuknak is köszönhető. Az OTE Soya Recovery Protein csokoládé és eper ízekben várja a vegán és a gluténérzékeny sportolókat.

forrás: otesports.co.uk